Diettherapy | Saçların Erken Beyazlaşmasını Önleyen Çilek
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
715
post-template-default,single,single-post,postid-715,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Saçların Erken Beyazlaşmasını Önleyen Çilek

Çilek(Fragaria), gülgiller (Rosaceae) familyası içinde yer alır. Avrupa’da, Kuzey ve Orta Asya’da, Kuzey Afrika’da, iklimi çok sert olmayan her yerde yetişir.Yetiştirilen 400’e yakın türü vardır.Orman boşluklarındaki çayırlarda, güneşli dağ eteklerinde, orman yol kenarlarında, özellikle bol ışıklı nemli yerlerde yetişir.Rengi, kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biri olan çileğin faydaları saymakla bitmez.

Çilekte yüksek oranda C vitamini (limondan fazla) ve diğer vitaminler(A, E, K, folik asit, B1, B2, B3, B5, B6), mineraller(bakır, çinko, demir, flor, fosfor, iyot, kalsiyum, kükürt, magnezyum, manganez, potasyum, selenyum, sodyum) ve birçok antioksidan bulunur. Çilek içerdiği tüm bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Çilek iyi bir antioksidandır.Antosiyanin, ellagik asit, kaempferol, kuersetin içerir. Bu antioksidanlar kanser savaşçısıdır.Güneşin olumsuz ışınlarını elemek, gün içerisinde sürekli olarak karşılaştığımız serbest radikaller ve kanserojenlerden korunmak adına ve hatta hücrelerin yaşlanmasını geciktirmek için çilek tüketimi oldukça önemlidir.

Çileğin içindeki ona kırmızı rengini veren ve antioksidan özellik taşıyan antosiyanin ve potasyum kalp sağlığını koruyucu etki gösterir.2013 yılında 93.600 kadın üzerinde yapılan bir çalışma günde 3 porsiyon veya daha fazla çilek gibi antioksidanlardan zengin meyve tüketen kadınların tüketmeyenlere göre daha düşük kalp krizi riski taşıdığını söylüyor.

Yüksek lif içeren çilek bağırsak dostu olmasının yanı sıra tokluk süresini uzatarak kilo vermeye de yardımcı olur. Ara öğünlerde yanında 5 adet badem ile beraber tüketirseniz tokluk süresini uzatacak ve kilo vermenize de yardımcı olacaktır.

Çilek doğal bir kollesterol düşürücüdür.Sadece lifli yapısından dolayı değil aynı zamanda içerdiği antioksidanlar da kolesterol üzerinde olumlu etki göstermektedir.Beslenme Biyokimyası Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre ; 23 sağlıklı gönüllü birey bir ay boyunca günlük 500 g çilek tüketmişler. Çalışma sonunda kolesterol %8.78 , LDL ( kötü kolesterol ) %13.72 ve trigliseridler %20.8 oranında düşmüştür. HDL ( iyi kolesterol ) seviyelerinde bir değişim gözlenmemiştir.

Diyabet hastalarının çoğu tatlı tadı nedeniyle genellikle çilekten uzak durmayı tercih eder.Ancak porsiyon mikrarına dikkat edilerek sağlıklı bir ara öğündür. Üstelik kan şekerini korkulduğu gibi yükseltmez.Çilek lifli yapısıyla uzun süre tokluk hissi verir ve uzun süren tokluğun gün boyu daha az karbonhidrat tüketilmesini sağlar.

Çilek bir cilt dostudur.Çileğin cilde faydaları yüksek oranda C vitamini içermesinden kaynaklanmaktadır. Portakal, limon ve greyfurttan daha fazla C vitamini içeren çilek bu sayede cilt kuruluğu, zamanından önce ortaya çıkan kırışıklıklar gibi sorunları önler. Çilek sadece meyve olarak yendiğinde değil maske olarak yüze uygulandığında da cilde pek çok faydası bulunmaktadır.

Kemik sağlığı içinde çilek önemli besinlerdendir.Çilek, kemik yapısını koruyan enzimlerin üretiminde kullanılan manganez mineralini içerir. Manganez aynı zamanda gıdalar yoluyla alınan ve kemik sağlığının korunmasında son derece önemli kalsiyumun vücut tarafından emilmesi sırasında kullanılan bir mineraldir.

Alerjik etki gösterebilir, özellikle çocuklarda dikkatli tüketilmelidir. Bazı yetişkinlerde de alerji yapar.Alerji genellikle kaşıntılı deri döküntüsü olarak görülür.

Homosistein seviyesini düşürür. Homosisteini yüksek olan kişilerde serotonin hormonunun daha düşük seviyelerde salgılandığı belirtilmektedir.Saçların erken beyazlaşmasını ve dökülmesini önler.

Diş etlerini güçlendirir, ağız kokusunu giderir. Dişlerimize çilekle masaj yaparak inci gibi bembeyaz beyazlatabileceğinizi biliyor muydunuz?

Çilek, ayrıca alkolün gastrik mukoza üzerindeki zararlı etkisini azaltmaktır.Özellikle aşırı alkol alarak karaciğerini yoranlara çilek kürü çok yararlı olabilir.

Safra kesesi ve böbreklerin çalışma gücünü artırıcı, karaciğeri dinlendirici ve rahatlatıcı olarak mevsimi süresince, haftada en az bir gün, 500 gr çileği dörde bölerek gün boyunca yenmesi çok faydalı olabilmektedir.

Çilek, 100 gramında yaklaşık 37 kalori bulundurur ve dolayısıyla zayıflama diyetlerinde de rahatlıkla kullanılabilir. Ancak bir çilek tüketme klasiği olan pudra şekeriyle asla yenmemelidir.

Canlı, kırmızı renkte ve uzun süre bekletilmemiş çilek almalısınız. Aldıktan sonra çok iyi bir şekilde yıkayıp kısa sürede tüketmek, size maksimum faydayı sağlayacaktır.

Çileği tane olarak tüketebileceğiniz gibi, meyveli yoğurt çilekli soğuk içecekler veya çeşitli soslar yaparak alternatif tarifler şeklinde de tüketebilirsiniz.

Tags: