Diettherapy | Karaciğer Detoxu Enginar
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
654
post-template-default,single,single-post,postid-654,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Karaciğer Detoxu Enginar

Latince adı ‘Cynara scolymus’ olan, eski Yunancada ‘anginara’ diye adlandırılan enginar, papatyagiller familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50–150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitkidir. Sicilya’da ve sonraları da tüm Akdeniz sahilinde ilaç niyetine kullanılmıştır. Yağlı bitkiler hariç hiçbir sebze veya meyva, mineral bolluğu bakımından onunla yarışamaz.
Dünya genelinde birkaç çeşit enginar bulunurken, ülkemizde “Fransız” veya “Globe” olarak bilinen enginar tüketilmektedir. Bu enginar türü, sıcak mevsimlerin sebzesidir ve Mart ortasından itibaren ülkemizde bulunmaya başlar. Asıl lezzetli enginarı Mayıs sonu – Haziran başı gibi, pazarlarda veya marketlerde bulabilirsiniz.

Bahar aylarıyla birlikte tezgahlardaki yerini alan enginarın protein, karbonhidrat, lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6, C, K ve niasini bünyesinde bulundurmaktadır.

Enginar günümüzde safra kesesi, karaciğer ve böbrek üzerindeki etkileri nedeniyle biz beslenme uzmanları tarafından ısrarla tavsiye edilen bir mucizedir. Haydi şöyle bir bakalım neymiş şu ayıklaması zor, yemesi kolay enginarın faydaları:

Enginarın yaklaşık % 77’ si sudan, % 16’sı karbonhidrattan oluşur.

İçerdiği en önemli maddelerden biri ‘cynarin’dir. Cynarin maddesi enginarın yapraklarında yoğun olarak bulunur. Cynarin hem karaciğeri uyarıp safra asiti salgılanmasında rol oynar hem de safra kesesini uyararak safra asidinin bağırsaklara dökülmesini sağlar. Safra asitinin salgılanması ve dökülmesi ile yağların sindirimi hızlanır. Ayrıca artan safra salgısıyla hem safrada taş oluşumunu engeller hem de karaciğer kolesterol salgılamayı azaltır ve böylelikle vücutta kolesterol seviyesi azalır.

Enginar, nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımında görev alarak karaciğeri temizler ve dolayısıyla tam bir karaciğer dostudur,

Enginarda bulunan cynarin,luteolin,ferulik asit, inulin ve beta-sitosterol maddeleri ise kolesterol ve trigliseritin düşürülmesinde rol oynayarak kalp krizi risklerini azaltır.

Güçlü bir diyabet savaşçısıdır.Enginarın yapısında bulunan ve sindirime karşı dirençli bir nişasta çeşidi olan inülin, yemek sonrasında hızlı ve aşırı kan şekeri yükselişlerini engellemektedir. Bu durum enginarın diyabetik hastalarda önemli bir kan şekeri dengeleyicisi olarak karşımıza çıkmasına neden olmaktadır.

Enginar; iştah açıcı, ödem söktürücü (diüretik) ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir.Enginar böbreklerde üre konsantrasyonunu arttırarak vücudumuzda fazla biriken ve bize çeşitli rahatsızlıklar veren ödemi vücudumuzdan atmamıza yardımcı olur, böbrekteki kumların dökülmesine yardım eder.

Amerika Diyetisyenler Derneği, günlük 20-35 gram lif tüketilmesini önerir.Enginarın lif oranı oldukça yüksektir. 100 gr enginar 4.8 gr lif içerir. İçerdiği posa ile bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, hazımsızlık ve diğer sindirim şikayetlerini azaltır.

Mide ve bağırsakları dezenfekte edici özelliği sayesinde ishale de iyi gelir.

Enginarın, içerdiği silymarin sayesinde hücrelerin hasar görmesini yavaşlattığı, prostat, meme ve rahim ağzı kanserlerini önlemede de etkili olduğunu bilmekteyiz.

Düşük kalori, yağ oranı ve yüksek lif içeriğiyle diyet yaparken tok kalmanızı sağlar. Zayıflamak isteyenler tarafındandiyetlerde rahatlıkla tüketebileceğiniz besinlerdendir. tüketilebilir.

Enginar kanı temizleyerek toksik maddelerin idrarla dışarı atılmasını sağlar ve yorgunluğu giderir

Beyin hücrelerini yenileyen enginar yaşlanma etkilerini de geciktirmektedir.

Romatizma, sarılık, atardamar kireçlenmesi gibi hastalıkları önlemede etkilidir.

Özellikle folik asit açısından zengin olduğundan gebelik döneminde tüketilmesi gereken besinler arasındadır.

C vitamini deposu olan enginarın, antioksidan oranı çok yüksektir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir.

K vitamininden zengin olan enginar, Alzheimer hastalarının tedavisinde önemli role sahiptir.

Yurtdışında enginar çocuk mamalarının yapımında, kozmetikte, içki ve boya sanayisinde de kullanılmaktadır.

Enginarı satın alırken küçük boylarını tercih etmenizi öneririm. Çünkü enginarın boyutu büyüdükçe kılçıklı yapısı artar ve lezzeti olumsuz yönde etkileyebilir.Ucu siyah yaprağa sahip olan, yaprakları birbirinden çok ayrı olan ve siyah lekeleri bulunan enginar bayattır. Enginarın ortası sert olmalı ve tüylerin iğne gibi batması gerekir.Ağırlığı fazla olanlar tercih edilmelidir. İyi bir enginarın sapının uzunluğu 8-10 santimetreyi geçmemelidir.Ortasında tüyler kaşıkla ayıklanmalı ve kararmaması için limonlu unlu suda 1-2 dakika bekletilmelidir.
Enginarın tüketilmeden çok iyi yıkanması gerekmektedir.

Bir enginar likörü olan Cynar İtalya’da çok popüler olan bir alkollü içki olduğunu biliyor muydunuz?
Enginarı, haşlayıp salatalara ekleyerek ya da zeytinyağlı olarak pirinç ile içini doldurup dolma haline getirerek yapraklarından da faydalanabilirsiniz.

Tüm bu faydalarını okuduktan sonra hazır mevsimi gelmişken vücudunuza bahar detoxu için bu akşam enginar yemeye ne dersiniz?

100 gr enginar 53 kaloridir…

Tags: