Diettherapy | Doğal Bir Öksürük İlacı Turp
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
368
post-template-default,single,single-post,postid-368,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Doğal Bir Öksürük İlacı Turp

Turp (Raphanus sativus), turpgiller (Brassicaceae) familyasından sebze olarak tüketilen bir bitki türüdür. Turpun isim kökeni olan Raphanus sativus kelimesi “Kokan Soğan” anlamına gelmektedir.

Turp B6, C ve folik asit gibi vitaminler ile potasyum, magnezyum,selenyum,kükürt, bakır ve kalsiyum gibi mineraller için de iyi bir kaynaktır.Her mevsim soframızda yer alabilecek olan turp, yaz, kış ve sonbahar turpu olarak üç çeşittir.  Ülkemizde genelde renklere göre çeşitlendirilmekte olup, en bilinenleri kırmızı, siyah ve karpuz turptur.

İçerdiği organik asitler nedeniyle keskin bir tada sahiptir. Karaciğer ve safra sağlığı açısından siyah turpu, antioksidan içeriği açısından kırmızı turpu tercih etmelisiniz.İçerdiği kükürtlü birleşikler nedeniyle gaz yapıcı özelliği vardır.  Aşırı tüketilmesi sonucunda barsakları hızlandırıcı etki yaparak ishale sebep olabilir.

Turp yüksek oranda oksalat içerir. Oksalatlar, vücuttan demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına yol açar. Yüksek oranda turp tüketimi, mineral kaybına neden olarak yarar yerine zarar getirir. Böbreklerinden kalsiyum-oksalat kumu dökenler, ishal geçirmekte olan kişiler ve gaz sancısı çeken kişiler, mutsuz barsak sendromu olan kişiler, gastriti olanlar pişmiş olarak tüketmelidir. Açık ülser yarası olan kişiler tüketmemelidir.

Günde 1 kâse turp salatası tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı aileden geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.

Turp yaprağı; beta-karoten, C vitamini, E vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini (folat) ile kalsiyum minerali açısından iyi bir kaynaktır. Turp yapraklarını çorba ve salatalara ilave ederek ve ıspanak yemeği gibi pişirilebilir.

Düşük glisemik indeksli (kan şekerini yavaş yükselten) ve yüksek posalı olduğu için şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir sebzedir. Kara turp ile bal karışımının öksürük için doğal bir ilaç olduğunu biliyor muydunuz?

100 gr siyah turp 30 kalori, 100 gr kırmızı turp 19 kaloridir…

Tags: