Diettherapy | Havadaki Azotu Köklerinde Biriktiren Nohut
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
525
post-template-default,single,single-post,postid-525,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Havadaki Azotu Köklerinde Biriktiren Nohut

Nohut(Cicer arietinum),baklagiller (Fabaceae) familyasının Faboideae alt familyasına ait Cicer cinsinden bir baklagil türüdür.Nohut yetiştirilmesi kolay bir bitkidir.Anadolu’da kıraç alanlarda yetiştirilir.Su kıtlığına iyi dayanır ve toprak kalitesi pek önemli değildir. Hava yeterince sıcak olmazsa ürün kötü olur.En çok üretildiği ülkeler Türkiye,Kuzey Afrika, Meksika, Hindistan, Pakistan ve İspanya’dır.

Kalsiyum, demir, çinko, magnezyum,selenyum ve bakır mineralleri ile B12 dışındaki diğer B vitaminleri, E vitamin ve beta karotenden zengindir.

Nohut, olgunlaşmış tohumlar oldukları için esas bileşimleri karbonhidrat ve proteindir. Tanelerinin dış kısmında posa, iç kısmında ise nişasta bulunur. Nohut köklerinde havanın azotunu biriktirme özelliğine sahip olmasından dolayı toprağı azot yönünden zengindir. Bu nedenle en kaliteli bitkisel protein kaynaklarındandır.

Kuru baklagillerden olan nohut içerdiği yağ özellikle çoklu doymamış yağ asitleri yönünden zengindir.Çoklu doymamış yağ asitleri kalp damar hastalıklarını önlemede etkili olan yağ asitleridir.

Nohut yüksek lif içeriği sayesinde kalın bağırsak florasını dengelediği için kolon ve anüsle bağlantılı kanser riskini düşürür. Çözülebilir lif içeriği dolayısıyla kan lipit seviyelerini düşürücü etkisi bulunmaktadır. Düzenli olarak tüketimi kan kolesterolünü, LDL kolesterolü ve trigliserit seviyelerini düşürücü ve HDL kolesterol seviyelerini ise yükseltici etki göstermektedir.

Nohut, DNA sentezi ve yenilenmesi için gerekli olan folata sahip olduğu için kanser hücrelerinin vücut içinde yayılmasını, gelişmesini engellemeye yardımcı olur.

Aynı zamanda nohut östrojen hormonunu dengeleyici etkisiyle özellikle menopoz döneminde faydalıdır. Bu dönemde ortaya çıkan sıcak ve ter basması gibi şikayetlerin azalmasına yardımcı olur.

Nohut bağırsaklarda daha yavaş sindirildiği için kana da daha yavaş geçtiklerinden kan şekerinin bir anda yükselmesini önleyerek diyabet hastalarına uygun bir besindir.

Sinir sistemi sağlığı, kemiklerin büyüme ve gelişmesi, yara iyileşmesi, çocuklarda büyüme ve gelişmenin desteklenmesi, kansızlığın önlenmesi gibi etkilere sahiptir.

İçerdiği fitatlar ve tanenlerden dolayı çinko, kalsiyum ve demirin vücuttaki kullanım oranını azaltabilmektedir.Bu nedenle kuru baklagiller mutlaka C vitamini içeren besinler ile beraber tüketilmelidir. Nohut gibi baklagiller, esansiyel bir aminoasit olan metiyoninden düşüktür.Bu nedenle tahıllarla birlikte pişirilmesi protein kalitesini arttırır bu durum özellikle vejetaryenler için önemlidir.

Her yaşta kişinin tüketebileceği kuru baklagiller haftada en az 2 kere tüketilmelidir.

Kuru baklagiller hem kilo vermede etkili hem de kilo korunumunda etkilidir.

Nohutun çiğ halinde proteinin sindirilmesini sağlayan tripsin enziminin görevini engelleyen antitripsin vardır. Pişirme ile antitripsin özelliğini kaybeder ve kuru baklagillerin sindirimi kolaylaşır.

Ayrıca nohut gibi baklagiller, gaz yapıcı etki gösteren rafinoz ve diğer oligosakkaritleri içerirler.

Ancak kurubaklagillerin yarattığı gaz şikayetlerini en aza indirmek için ıslatma suyunu döküp temiz su kullanarak pişirmek ve tüketirken mutlaka kimyon eklenebilir.

Nohut çorbalara, salatalara veya pilava eklenebilir.Vejetaryan burgerler hazırlanabilir.Püre haline getirilip dip sos olarak kullanılabilir.Özellikle Arap mutfağında haşlanmış nohuta tahin eklenerek humus yapılmaktadır.

100 gr nohut 360 kaloridir.

 

 

 

Tags: