Diettherapy | Gebelikte Bulantı ve Kusmayı Engelleyen Ayva
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
514
post-template-default,single,single-post,postid-514,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Gebelikte Bulantı ve Kusmayı Engelleyen Ayva

Ayva (Cydonia oblonga), gülgiller (Rosaceae)familyası üyelerinden olan bir kış meyvesidir. Dünyada ayva üretiminde Türkiye birinci sıradadır. Yıllık üretim (2012 yılı) 135 bin tondur.Çin, İran ve Fas takip eder.

A, B, C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum,demir,çinko,fosfor,selenyum,magnezyum ve bakır minerallerinden zengin bir meyvedir.

Ayvanın içeriğindeki antioksidanlar serbest radikallerle savaşıp, yaşlanma sürecini yavaşlatıp, kardiyovasküler hastalıklara ve felç riskine karşı koruma sağlar.

Ayva da bulunan demir, bakır ve çinko mineralleri kan yapımını arttırıp kan akışını hızlandırır.

Ayrıca diyet lifi pektin sayesinde kollesterolü düşürür, kan şekerini dengeler, kabızlığı önler ve tokluk hissi sağlar.

Potasyumdan zengin olması nedeniyle de tansiyonu düzenler.

Ayva kabuğundaki antiviral maddelerin Hepatit A, B ve C’ye neden olan organizmaların büyümesini engellediği saptanmıştır.

Yine içeriğinde ki tanen olarak bilinen kateşin ve epikateşinler kalın bağırsakta kansere neden olan kimyasal maddeleri bağlayıp mukoza fıtığı (divertikülite) ve inflamatuar (iltihaplı) bağırsak hastalığına karşı korur.

C vitamini, bakır, demir, potasyum ve magnezyum içeriği ile ayva bağışıklığı güçlendirir, inflamasyonu azaltır ve vücudu viral saldırılara karşı koruyarak soğuk algınlığı ve gripten korur.

İdrar söktürücü bir özelliği olduğundan ayva vücutta sıvı birikimini de ortadan kaldırıp idrar yolu iltihaplanmalarına iyi gelir.

Pişirmeden önce ayva çekirdeklerini mutlaka çıkarmalıyız. Çünkü elma, kayısı ve benzer meyvelerde olduğu gibi çekirdekler amigdalin içerir.Bu bileşik midede hidrojen siyanite dönüşür. Fazla miktarda alınması siyanit zehirlenmesine neden olarak vücutta toksik etki yaratabilir.

Ülser hastalarında belirtileri azaltabilir.Safra taşı oluşumunu engeller.

Ayva yaprakları boya ve kozmetik sanayiinde, tıpta da ilaç yapımında kullanılmaktadır.

Meyvesinden ise reçel, marmelat, jöle, hoşaf, şurup yapılabilir.Puding ve keklerde kullanılabilir.Taze meyve suyu olarak değerlendirilir.Ihlamurun içine koyduğumuz ayvanın kurusuda kışın öksürük, bronşit ve boğaz ağrılarına iyi gelir.

Ayvanın bulantı ve kusmayı engellediğini ve gebelikte sabah bulantılarını giderici bir meyve olduğunu biliyor muydunuz?

100 gr ayva 57 kaloridir.

 

 

 

 

 

 

 

Tags: