Diettherapy | Coenzim Q10 Deposu Pazı
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
355
post-template-default,single,single-post,postid-355,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Coenzim Q10 Deposu Pazı

Ispanakgillerden olup ve yaprakları büyük olan önemli sebzelerimizden biridir. Besin değeri olarak da ıspanağa benzeyen pazı betakaroten (A vitamini), C vitamini, K vitamini, E vitamini ve folik asit gibi vitaminler ile demir, magnezyum, potasyum, selenyum ve kalsiyum minerallerini içeriğinde bulundurmaktadır.

Bu şifalı sebze diyabetli kişilerde kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden syringic asit ve lifler içerir. Önemli miktarda kalsiyum, magnezyum ve K vitamini içerdiğinden kemikleri güçlendirip büyüme-gelişimine yardım eder, ayrıca dişlerin güçlenmesini de sağlar. Yüksek miktarda beta karoten içerdiğinden glokom, gece körlüğü gibi göz rahatsızlıklarına iyi gelir ve göz sağlığını korumaya yardım eder.

Pazı içeriğindeki folik asit vitamini nedeniyle hamileler tarafından tüketilmesi gereken bir sebzedir. Ayrıca pazı Syringic asit ve Kaempferol gibi bilinen iki antioksidan içeriğiyle kansere sebep olan toksinlerden diğer hücreleri korur, inflamasyonu azaltır, kalp hastalığı, diyabet ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltmaktadır.

Müthiş bir cilt dostu olan ve bir antioksidan olan alfa lipoik asit içeriğiyle de dikkat çekmektedir. Pazıda çok az sebzede bulunan bitkisel omega-3 yağ asitleri de bulunmaktadır. Ayrıca pazıdaki demir alyuvarların vücut dokularına oksijen taşınmasına yardımcı olur ve saç dökülmesini önler.

Pazı orta derecede pürin içerdiğinden gut hastaları bu sebzeyi sınırlandırarak tüketiminde günde 5 yemek kaşığını geçmemelidir.Böbrek taşı olan hastalar oksalat içeriğiyle,guatrojenik içeriğiyle de troid hastalarının tüketim miktarlarına dikkat etmesi gerekmektedir.

Sindirimi kolay olan ve besin değeri bakımından ıspanağa benzeyen pazıdan yumurtalı pazı,pazı sarması, çiğ olarak salatası, saplarının kavurması ve kıymalı pazı yemeği de yapılabilir.Ayrıca Sivasta adına dal turşusu veya pezik denen pazının saplarıyla yapılan bir turşu çeşidi de yapılmaktadır.

Bilinen en güçlü antioksidanlardan biri olan ve yaşlanmayı geciktiren  Coenzim Q10’in en bol bulunduğu doğal besinler arasında pazının olduğunu biliyor muydunuz?

100 gr pazı 33 kaloridir…

Tags: