Diettherapy | Sağlık Hazinesi Brüksel Lahanası
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
511
post-template-default,single,single-post,postid-511,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Sağlık Hazinesi Brüksel Lahanası

Brüksel lahanası (Frenk lahanası) brokoli ve lahanın da aralarında bulunduğu turpgiller ailesindendir.Anayurdu bilinmemekle beraber, ABD ve Avrupa’da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de de tarımı başlamış olup sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır. Minyatür lahanaları andıran ve kokusu keskin olan kat kat yaprakları olan iri bir ceviz büyüklüğündedir.100’den fazla bilimsel çalışmaya konu olmuş, kanserden koruyucu etkisi kanıtlanmış bu sebzeyi sağlık hazinesi olarak da tanımlayabiliriz.

Brüksel lahanası Folik asit,A,B1,B2,B6,C,E,K vitaminleri ile; potasyum,kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, bakır, manganez ve omega 3 yağ asitleri de içeren önemli bir besindir.

İçinde bulunduğumuz kış aylarında bağışıklığı güçlendiren ve bir antioksidan olan C vitamininden oldukça zengindir.

Cildi ve saçları besleyen, yaşlanma ve kanser karşıtı,göz sağlığını korumada etkili olan yine antioksidan A vitamininden zengindir.

Beyinde nöronal hasarı azaltan,Alzheimer hastalığı gelişimine karşı koruyucu etki yaratan K vitamini içinde iyi bir kaynaktır.K vitamini kanı pıhtılaştırdığından kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız K vitaminini sınırlı tüketmeniz gerektiğini unutmayın.

Gebelikte nöral tüp defektleri riskini azaltan ve homosistein seviyelerini düşürerek kalp hastalıkları riskini azaltan folik asit için de iyi bir kaynaktır.

Hastalıklara karşı savaşan sülforafan, indoller, glukosinolatlar, izotiyosiyanatlar, komarin, ve fenollar gibi bitkisel kimyasalları içerdiğinden prostat,kolon,meme,karaciğer ve akciğer kanser riskini oldukça azaltır.

Brüksel lahanası kötü huylu kolesterol (LDL) düzeyini düşürmeye yardımcı olur.

İçerdiği lif ile de bağırsaklarda yağ asitlerini bağlayarak atılmasını sağlar.Hem çözünür posa hem de çözünmez posa olmak üzere yüksek posa içeriğine sahiptir. Bu sayede tokluk hissi vererek açlığı dengelemesinin yanında divertiküller gibi hastalıklara karşı koruyucudur.

Öte yandan fitokimyasal içeriği ile sindirim sistemi duvarında Helicobakter pylori isimli bakterinin üremesini engeller.Anti enflamatuar etkisiyle romatoit artrite karşı koruma sağlar.

Kan basıncını ve vücudun sıvı dengesini düzenleyen potasyum için de iyi bir kaynaktır.

Kalsiyum ve potasyum içeriği yüksek, sodyum içeriği düşük bir sebze olarak brüksel lahanası tansiyon ve kalp hastalarının diyetinde muhakkak bulunmalıdır.100 gr brüksel lahanası tükettiğimizde C vitamini ve K vitamini ihtiyacımızın %100 ünü karşılayabildiğimizi biliyor muydunuz?

100 gr brüksel lahanası 63 kaloridir.