Diettherapy | Gençlik ve Güzelliğin Sembolü Kivi
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
507
post-template-default,single,single-post,postid-507,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Gençlik ve Güzelliğin Sembolü Kivi

Kivi, üzüm gibi büyük ve odunsu bir gövdeye sahip ve yapraklarını her yıl döken bir asmadır. Meyvenin içi yeşil renkli ve suludur. İçinde 1000’e yakın çok ufak kahverengi tohum vardır.C vitamini yönünden çok zengin bir kış meyvesi olan kivi (Chinensis)nin ana vatanı Güney Çin dir. Bir hikayeye göre Çin hükümdarının karısı hastalanıp hekimler çare bulamayınca hükümdar Tanrıya yalvarır. Tanrı ona bir meyve gönderir.Karısı bu meyveden yiyince iyileşmekle kalmaz, güzelleşip gençleşir. Böylece kivi gençliğin ve güzelliğin sembolü olur.

Ayrıca A, B2, E, K, folik asit vitaminleri ile potasyum, demir,krom,selenyum, magnezyum, kalsiyum, bakır ve fosfor minerallerini de içerir.

Ülkemizde Karadeniz bölgesinde sıklıkla yetişmektedir.

Ekşimsi tadını veren C vitamini ve sitrik asit maddeleridir.

Yüksek potasyum ve düşük sodyum minerali içeriğiyle yüksek tansiyon hastaları için ideal bir meyvedir.

Yapısında bulunan karotenoidler, fenolik bileşikler ve antioksidan maddeler DNA hasarı oluşumunu önler.Antimutajenik (mutasyon önleyici) bileşikleri içermesi nedeniyle kanser oluşumunu geciktirir ve kansere yakalanma riskini azaltır.

C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir.Gribal enfeksiyonlar ve solunum sistemi hastalıkları (grip, nezle, soğuk algınlığı vs.) başta olmak üzere çok sayıda hastalığa iyi gelmektedir.

Eskiden beri astım hastalarında nefes açıcı ve öksürük kesici olarak kullanıldığı bilinmektedir.

İçerdiği E vitamini sayesinde cildi yenileyip yaşlanmayı geciktirir.

Olgunlaşmış kivide, proteinlerin yapı taşı olan amino asitlerden 15 tanesi bulunmaktadır.Bu aminoasitlerden argininin kanı sulandırıp aspirin etkisi yarattığı ve erkeklerde iktidarsızlığa iyi geldiği; glutaminin beyin ve merkezi sinir sisteminde yoğun olarak bulunduğu;lutein aminoasidinin ise prostat, akciğer ve kolon kanserine iyi geldiği bilinmektedir.

Düşük glisemik indeksiyle diabetliler için iyi bir alternatiftir.

Yüksek lif içeriğiyle kabızlığı önleyip bağırsakları çalıştırır.

Sporcular ter ile kaybettikleri potasyum ihtiyacı karşılanmazsa kas krampları oluşabilir.Dolayısıyla kivi sporcular için de ideal bir meyvedir.

Depresyon giderici, trigliserit ve kollesterol düşürücü etkileri de vardır.

Bazı kişilerde alerjiye neden olabilmektedir.

Kiviyi meyve salatalarında, yoğurda ekleyerek , yeşil salatalarımızda tat vermesi için ilave edilebilir.

1 orta boy kivinin günlük C vitamini gereksiniminin yaklaşık %80’ini karşıladığını biliyor muydunuz?

100 gr kivi 30 kaloridir.

 

 

 

 

 

 

Tags: