Diettherapy | Yer Elması
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
501
post-template-default,single,single-post,postid-501,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Yer Elması

Yer elması papatyagiller ailesinden, ayçiçeğigiller cinsinden, yenilebilir köksapları yumru durumunda olan bir bitkidir. Folik asit, A,B,C gibi vitaminlerden ve kalsiyum, potasyum, demir, fosfor gibi minerallerden zengindir.Yer elması, toprak altında patates veya zencefil gibi yumru biçiminde gelişen sebzelerden biridir. Bakım gerektirmeyen, iklim ve toprak konusunda da seçici olmayan yer elmasının yetiştirilmesi son derece kolaydır. Hasattan sonra toprakta kalan küçük yumrular kendiliğinden bir sonraki yılın ürününü oluştururlar. Anayurdu Amerika kıtası ve özellikle Kanada olan yer elmasının toprağın altındaki yumruları ekim ayından itibaren hasat edilmeye başlanır.”Kanada Patatesi” ve “İsrail Enginarı” olarak da bilinmektedir. İçeriğindeki bulunan bir nişaşta türevi inülin, bağırsaklarımızdaki faydalı bakteriler olan probiyotikler için sağlıklı besin ögesidir. Yapılan araştırmalarda inülinin çeşitli kanser türlerinin engellenmesinde,kan şekerini dengelemede, trigliseridlerin ve kötü kolesterolün düşmesinde etkili olduğu görülmüştür. Ancak yer elmasının gaz yapan maddesi inülindir.Demir içeriği sayesinde kansızlık sorunu olan kişiler, yer elmasını mönülerine dahil edebilirler. Kalsiyum içeriği ise, kemik dokularını güçlendirici etkileri yanında anne sütünün kalitesini ve miktarını arttırır. C vitamin içeriği ile vücudun direncini arttırır. Böbreklerin çalışmasını hızlandırır ve iyi bir idrar söktürücüdür. Cildi güzelleştirir.Göğsü yumuşatıp öksürüğü keser. Afrodizyak etkisi olduğu bilinmektedir. Yerelması alırken mümkün olduğu kadar açık renkli olanları tercih edin. Açık renkli yerelmaları daha taze ve lezzetli olur. Zeytinyağlı yemeği yapılabildiği gibi salata ve meyve olarak çiğ de tüketilebilir. Yerelması yumrularından mayalandırılarak alkol de elde edilebilmektedir. ODTÜ teknokent akademisyenlerinin, trans yağ, doymuş yağ, gıda boyası gibi birçok endüstriyel maddeyi içermeyen, düşük kalorili ve kızartılmadan hazırlanan, şeker hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebilecek yer elması cipsi ve gevreği gibi sağlıklı bir ürün geliştirdiğini biliyor muydunuz?

100 gr yerelması 75 kaloridir.

 

Tags: