Diettherapy | Antalya’nın Yerel Lezzetlerinden Tirmis
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
472
post-template-default,single,single-post,postid-472,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Antalya’nın Yerel Lezzetlerinden Tirmis

Antalya yöresinin yerel lezzetlerinden ıslak bir çerezdir. Tirmisçi denilen seyyar satıcılar tarafından hazırlanıp sokaklarda satılmaktadır.Konya ve Isparta’da ise termiye adıyla bilinmektedir.Görünümü mısır tanesine benzeyen tirmis aslında bir tür yabani acı bakladır.

Baklagiller sınıfından, Latince ismi Lupinus Albus L. olan bir bitkinin tokumlarından elde edilir. Tirmis ülkemizde termiye, acı bakla, delice bakla, gavur baklası, kurt baklası, mısır baklası, lupen, yahudi baklası gibi değişik isimlerle anılmaktadır. Tirmis Akdeniz ülkelerinin ortak lezzetlerinden birisidir. Mısır’da termis, İspanya’da altramuces, Portekiz’de tremeços denilmekte ve publarda biranın yanında ikram edilmektedir. İtalya, Yunanistan, Suriye, Lübnan, Ürdün ve İsrail’de de tüketilmektedir. İtalya’da geleneksel Christmas atıştırmalığı olarak zeytinle aynı tabakta sunulmaktadır.

İçinde bulunan acı lezzetteki alkaloitler zehirlidir.Azot bağlama özelliği nedeniyle çorak tarlalara dikilir. Tarlayı nadasa bırakmanın daha karliı yoludur.Yurtdışına ilaç yapımı için ihraç edilir.

Protein içeriği yüksek olan tirmis, bağırsakları çalıştırır;düzenli kullanıldığında hemoroide iyi gelir;şeker hastalığına karşı faydalıdır;idrar yollarını temizler;idrar söktürücüdür;kanı temizler,bağırsak kurtlarını düşürücü etki gösterir;böbrek taşlarının ve kumunun düşürülmesine yardımcı olur;böbrek iltihabına karşı etkilidir;ağrı kesici etkisi nedeniyle baş, romatizma ve siyatik ağrıları için kullanılır.

Tirmisin kaybolan lezzetlerimizden biri olmaması için tirmisi tanıtmaya, evde tirmis yapmaya ve bu özel çerezi yakınlarınızla paylaşmaya ne dersiniz?Tirmisin çeşitli işlemlerden geçirilerek içinde bulunan ve ona acılık veren bazı alkaloitlerin uzaklaştırılarak yemeye hazır hale getirilmesine tatlandırma denilir. Bu zeytinin tatlandırılmasına benzer bir işlemdir. Bunun için tirmisler yıkanır ve bir gece suda bekletilir. Ertesi gün süzülüp iyice yıkanır ve bol suda tencerenin kapağı açık olarak haşlanır.Kaynatılan tirmisin rengi sarılaşır, dokunarak kontrol edilir hafif yumuşayınca ocağın altı kapatılır.Tirmis soğuduktan sonra suyu süzülür ve su dolu bir kaba alınır.En az bir hafta boyunca günde 3-4 defa suyu değiştirilir.Kokusu ve acılığı tamamen geçene kadar suyunu değiştirmeye devam edilir.Tatlandırılan tirmis buzdolabında tuzlu suyun içinde saklanırsa 1 hafta  kadar dayanır.

Tirmisin kolayca sıyrılabilen kalın şeffaf bir kabuğu vardır. Bu kabuğu baş parmak ile işaret parmağı arasında sıkarak veya ağızda kolayca çıkararak içindeki sarı, etli kısım yenir.

Yer fıstığına alerjisi olanların genellikle tirmise de alerjisi vardır. Tirmis acısı tam alınmadığında zehirleyici olabilir.

Ha bi de size mor renkli muhteşem güzellikteki çiçeklerinden bahsetmiş miydim?

 

 

 

Tags: