Diettherapy | Soğangiller Ailesinden Pırasa
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
469
post-template-default,single,single-post,postid-469,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Soğangiller Ailesinden Pırasa

Sarımsak, yeşil soğan, arpacık soğanı ve kuru soğan gibi soğan familyasından gelen pırasa kış aylarının vazgeçilmez sebzelerindendir.

Pırasa A,C,K ve B vitaminlerinin yanında,potasyum,demir, magnezyum, manganez, selenyum, çinko, kalsiyum ve kükürtlü bileşimleri içermektedir.

Pırasa çözünür ve çözünmez posa açısından iyi bir probiyotiktir. Yüksek posa içeriğiyle uzun süren doygunluk hissi sağlar ve bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.

Pırasa, bir flavonoid olan kaempferol açısından da çok zengindir. Kaempferol, nitrik oksit üretimini arttırarak damar sertliğini önler ve over kanseri riskini %40 oranında azaltır.

Tüm koyu yeşil yapraklı besinlerde olduğu gibi pırasada da folik asit yüksek miktarda bulunmaktadır.Folik asit içeriğiyle kalp sağlığının korunmasında ve özellikle gebelik düşünen kadınlar için ekstra önemli bir besindir.

Pırasa içerdiği sülfürlü birleşikler ile özellikle kolon kanseri başta olmak üzere ,prostat ve mide kanserine karşı da koruyucudur.

Ayrıca pırasa A vitamininden zengin içeriğiyle göz sağlığının korunmasında da etkilidir.

Demir içeren besinlerin C vitamini içeren besinlerle birlikte alınması önerilir.Çünkü C vitamini demir emilimini arttırır. Pırasa ise hem demir hem de C vitamini açışından zengin olduğu için çok özel bir besindir. Demir eksikliğine bağlı anemisi olanlar için ideal bir sebzedir.

Hatırı sayılır oranda okzalat içeren sebzelerden biridir. Bu nedenle özellikle böbrek ve safra kesesi rahatsızlığı olanlar tüketim miktarına dikkat etmelidirler.

Pırasanın, bir antioksidan olan gallik asit içeriğiyle yaşlanmayı geciktirici bir özelliği olduğunu biliyor muydunuz?

Pırasayı satın alırken dikkat etmemiz gereken yeşil yaprak kısımları az, genişliği ince ve düzgün olmalarıdır.Soğangillerden olan pırasa çorbalara,omlete,salatalara,böreklere,hamburgere katılabilir ve mücver olarak da servis edilebilir.

Roma hükümdarı Nero’nun sesini daha güçlü yapmak için hergün pırasa yediği biliyor muydunuz?

100 gr pırasa 52 kaloridir.

 

 

 

 

 

 

Tags: