Diettherapy | İsveç Peksimeti Wasa
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
463
post-template-default,single,single-post,postid-463,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

İsveç Peksimeti Wasa

İşte size sağlıklı bir ara öğün alternatifi. Wasa kahvaltılarda veya ara öğünlerde ekmek hakkı yerine tercih edilebilir. Tüketileceği zaman, 2 dilimini 1 dilim ekmek yerine tüketebilirsiniz.

Wasa tam çavdar tanesi unu,çavdar unu,maya ve tuzdan yapılır.1919 da  İsveç’in Filipstad kasabasında dünyaya gelen ve tüm dünyaya yayılan kuzeyin gevrek ekmeğidir.Reklam sloganı da bence çok başarılı “wasa, du blir vad du äter” (wasa, yedigin gibi olursun). Wasabröd, “Wasa” ve “bröd” kelimelerinin birleşimidir. Bröd, İsveççe’de ekmek için kullanılan kelime olup, Wasa ise İsveç Kralı Gustav Vasa’nın adını ifade etmektedir.

Gevrek ekmek, soğuk geçen uzun kış aylarında bizdeki peksimet mantığıyla mahsulü korumak için İsveç ve Finlandiya’da üretildiği ortaçağlara dayanmaktadır.Wasa’nın biri Filipstad (İsveç), diğeri Celle’de (Almanya) olmak üzere iki fırını vardır. Bu iki fırın birlikte yılda yaklaşık 55.000 ton gevrek ekmek üretmektedir.Aralarında İskandinavya, Almanya, Polonya, Hollanda, Fransa ve İtalya ile ABD’nin de yer aldığı, dünya çapında 40’ı aşkın ülkede wasa beğenilmekte ve mutfaklarında artık önemli bir yer almaktadır.

Öte yandan, 2011 verilerine  göre dünyanın 7. çavdar üreticisi Türkiye iken  muadil bir ürün çıkaramaması çok üzücü bir durumdur.Tükettiğimiz peksimete benzer bir hali vardır. Wasa gevrek ekmeğinin karanlık ve kuru saklama koşulları altında yaklaşık olarak 10 aylık bir raf ömrü vardır.

İçerdiği lif miktarı ile kalp hastalıkları ve diyabet riskini azaltıp, uzun sure tok tutup,sindirimi de hızlandırmaktadır.

İçeriğine buğday kepeği ve buğday lifi eklenerek daha lifli formları da vardır.

Özellikle gebelik şekeri olan gebelerde sağlıklı bir ara öğün olarak tavsiye ederim.

Wasa ile üzerine koyduğumuz değişik malzemelerle(yumurta,et fume,lor peyniri,meyve vs.) çok sağlıklı kanepeler de yapabiliriz.

1 adet wasa 37 kaloridir.

Tags: