Diettherapy | Ispanak
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
451
post-template-default,single,single-post,postid-451,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Ispanak

100 gr ıspanak 26 kaloridir.

Mükemmel bir magnezyum kaynağı olan ıspanak osteoporoz, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklardan koruyucudur.

İçeriğindeki epoksianthofil adlı antioksidan sayesinde özellikle prostat, kolon, mide, over kanserlerinden korunmada etkilidir.

Kemiklere yıkılma emri veren hücreleri yavaşlatan K vitamininden zengindir.

Yağda eriyen antioksidan özellik gösteren beta karotenle, suda eriyen antioksidan C vitaminini beraber içeren nadir sebzelerdendir.

Öte yandan A vitamini içeriğiyle serbest radikallere karşı vücudu savunarak kalbi korur.

Yine folattan da zengin içeriğiyle kalp krizi ve inmelere neden olabilecek homosistein seviyelerini düşürür.Folatın en zengin kaynaklarından olan ıspanak, hamileler tarafından da mutlaka tüketilmelidir.

Antioksidan ve E vitamini içeriğiyle beyin fonksiyonlarını hızlandırır, yaşlanmayı geciktirir, yüksek konsantrasyona destek verir,hafıza kaybını önler.

Lutein, denen bir karetonoid sayesinde yaşlılarda karşılaşılan katarakt ve görme kaybına karşı etkilidir.

Yapısındaki oksalik asit sebebiyle böbrekte kalsiyum-oksalat taşı olan bireyler fazla tüketmemelidirler.

Ispanak doğal olarak pürin içerir. Pürin vücutta ürik asite dönüşür ve aşırı alımı guta neden olabilir.

Ispanakda bulunan guatrojenler özellikle tiroid sorunları olan kişilerce dikkatli tüketilmemelidir.

Ispanak bitkisel kaynaklı demiri yüksek miktarda içeren sebzelerden biridir.Ancak demirin emilimini etkileyen okzalat denilen bileşenden de zengin olduğundan fazla yenilen ıspanak kandaki demiri olumsuz yönde etkileyebilir.

Fakat okzalatın olumsuz etkilerini küçük beslenme tekniği ve pişirme şekli ile değiştirmek mümkün. Birinci kural ıspanak eğer etle pişirilirse okzalat zararlı etki gösteremez.

İkinci kural ise   C vitamininden zengin sebze veya meyvelerle yenirse emilim artacağından yine demir açısından olumlu etki vücutta yaratılmış olur.

Aslında ıspanaktan en iyi şekilde çiğ olarak yararlanabiliriz.Fazla pişirdiğimizde C vitamini miktarı azalır.

Pişirilmeden önce ise metal bıçak kullanmadan el ile koparılmalıdır.

Ispanağı çorbalarımıza,kurubakliyatlara ve salatalarımıza katarak mutfağımızda çeşitlilik yaratabiliriz.

 

Tags: