Diettherapy | Kutsal Bir Ritüel Aşure
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
413
post-template-default,single,single-post,postid-413,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Kutsal Bir Ritüel Aşure

Aşure, Arapça’da 10 manasına gelen “aşara” kelimesinden türemiştir.Hicri takvime göre bereketin ve merhametin bol olduğu Muharrem ayının onuncu günü yapılan geleneksel bir tatlıdır. Aşure geleneği, asırlar süren dini bir geçmişe sahiptir.Herkesin inancına göre dini yönden bir çok amaca hizmet eden bir gelenektir.Аşure; komşu, akraba ve dostlarımızla paylaştığımız dolayısıyla kırgınlıkların son bulduğu kutsal bir ritüeldir.

Her yöreye özgü farklı içeriklere sahip olsada temelde 15 çeşit farklı besin ile hazırlanır.

Aşure, içeriğinde bulunan protein,vitaminler ve mineraller nedeniyle özellikle büyüme gelişme çağındaki çocuklara, sporculara, gebelere, anne sütünü arttırıcı özelliği ile emziren annelere,kilo almaya çalışanlara ve yaşlılara tavsiye edilir.

Kilo problemi olan ve diyabet gibi kronik rahatsızlığı olan bireylerin daha dikkatli tüketmeleri ve diyetisyen kontrolünde miktarlarını belirleyerek tüketmeleri gerekmektedir.

Kurubaklagil, tahıl ve meyveden oluştuğu için çok iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Protein kalitesi bakımından ete eşdeğer tutulabilir Bu nedenle hayvansal yağ ve kolestrol içermez.Bitkisel demir ve fosfor içeriğinden dolayı ve hiç bir hayvansal ürün içermemesi sebebiyle vegan bir besindir.

Tahıllardan aşurelik buğday sayesinde de yine aşure iyi bir lif kaynağı olmuştur. Kaynamayla kayba uğrayan B vitaminleri, buğdayın yüksek su emme kapasitesi sayesinde aşureye geri döner. Bu sayede cilt, sinir sağlığı ve zihin yorgunluğu için aşure iyi bir besin haline gelir.

Kuru meyvelerin içerdiği lifler sayesinde kanseri, kalp hastalıklarını, kabızlığı önlemeye yardımcıdır.Kuru kayısı A vitamini, kuru üzüm demir minerali, kuru incir kalsiyum ve magnezyum minerali bakımından yoğundur. Böylece kasların gevşemesi, kas ağrılarının azalması, kemiklerin güçlenmesi ve göz sağlığı için iyi bir kaynaktır.

İçindeki fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar nedeniyle özellikle Omega-3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E Vitamini ve B grubu vitaminleri içerir. Bu nedenle kalp damar hastalıklarında faydalıdır.

Kuruyemişlerdeki vitamin E sayesinde hormon dengesi desteklenir,kısırlık ve kanseri önlemeye yardımcıdır, yaşlanmayı geciktirir, cildi yeniler. Kuruyemişlerdeki vitamin B2 sayesinde aşuredeki karbonhidratlar daha kolay enerjiye dönüştürülür,kansızlığı önlemeye yardımcıdır ve ciltte kuruluğu önler.Yine Vitamin B6 içeriği de sinir sistemi ve cilt sağlığı için değerlidir.

Bol posa içerir. Özellikle içindeki kurubaklagiller ve kuru meyveler bağırsak hareketlerini hızlandıran besinler olduğu için kabızlık gibi sağlık problemlerine iyi gelir.

Aşureye ayrıca şeker eklemeye gerek yoktur. Aşurelik buğday, kuru bakliyat, taze ve kuru meyve gibi yüksek lifli bileşenler sayesinde başka birçok tatlıya kıyasla glisemik indeksi çok daha makul, harika bir karışımdır. Hazırlanma esnasınsa içerisine şeker yerine pekmez katılırsa özellikle demir oranı arttacağından kansızlığa iyi gelir.

Tarçın henüz kesin olarak kanıtlanmış değilse de bazı araştırmalara göre kan şekerini düzenlemeye yardımcıdır. Aşuredeki tahıl, bakliyat, yaş ve kuru meyvelerde kaliteli yani glisemik indeksi yüksek olmayan karbonhidratlar bulunur. Glisemik yük dikkate alındığında ise kan şekerini dengeleyici olan tarçına ihtiyaç vardır”

Basınçlı buhar pişirme tekniği olan düdüklü tencere ile pişen aşure vitamin ve mineral kayıpları da çok azdır.

Aşure B1, B2, A ve C Vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsıyum ve sodyum icerir.

Şerbetli tatlılar ya da hamur tatlıları yerine tercih edilebilecek daha sağlıklı bir tatlıdır.

Bir kase aşurenin enerji ve besin öğeleri yaklaşık şöyledir:



Enerji 320-350 kalori

Protein 8 gr

Yağ 5 gr

Karbonhıdrat 85 gr

A Vitamini350 IU

Demir 2,3 mg

Kalsiyum 68 mg

B1 Vitamini 0.3 mg

B2 Vitamini 0.03 mg

Niasin 1.6 mg

AŞURE TARİFİ:

Malzemeler:

  • 2 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı kuru nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 250 gr kuru kayısı
  • 250 gr kuru incir
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 75 gr kuş üzümü
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 lt su

Üzerini süslemek için:Fındık,fıstık,ceviz,nar,tarçın

Hazırlanışı:  Ayıklanmış ve yıkanmış buğdayı su ile düdüklü tencerede 20 dakika pişirin. Bir gece önceden ıslatılmış nohut ve fasulyeyi ıslatma suyu ile birlikte kaynamış buğdayın içine atın ve 20 dakika daha pişirin. Küçük doğranmış kuru kayısı,kuru incir, kuru üzümü ve kuş üzümünü de ilave edip tekrar pişirin. En son şekeri ilave edip iyice karıştırın ve ateşten alın. Ilınınca üzerine fındık,fıstık,ceviz,nar ve tarçın ekleyerek servis yapın.

Sağlık, afiyet olsun

Tags: