Diettherapy | Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Mandalina
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
386
post-template-default,single,single-post,postid-386,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Mandalina

Mandalina (Citrus reticulata),ılıman iklimde yetişmekte olan turunçgiller (Rutaceae) familyasına ait bir meyve türüdür.Yapraklarını dökmeyen nadir meyvelerdendir.Türkiye’de en çok Akdeniz’de, Ege bölgesinin kıyı kesimlerinde ve kısmen Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilir.Tüm turunçgiller gibi, sıcağı sever.Özellikle Satsuma (Rize Mandalinası) gibi türünün soğuğa karşı dayanımı portakal, limon gibi turunçgillerden daha yüksektir.Dünyada mandalina üretimi 2016 verilerine göre yılda 20.000 ton ile Çin 1.sırada olup yılda 1000 ton ile Türkiye 5. sıradadır.

Ayrıca A,C, E ve B grubu vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum, demir, brom, bakır ve fosfor minerallerini içerir.

Mandalinanın kabuğu ise P vitamini açısından zengindir.

Kalp hastalıklarına karşı şaşırtıcı bir ilaç olma özelliği taşıyarak kötü kolesterol düzeyini düşürür.

C vitaminini içeriğinde bolca bulundurması ile bağışıklık sistemini arttırır, kalp hastalık riskini azaltır ve akciğer, meme, kolon, yemek borusu ve mide kanseri gibi bazı kanser türlerinin oluşumunu önler ve besinlerle alınan demir mineralinin emilimini arttırır. Yaraların hızlı iyileşmesini sağlayan, tendonları, bağları, kemikleri ve kan damarlarını bir arada tutan kollajen sentezi için C vitamini çok önemlidir.

A vitamini içeriğiyle de göz sağlığı, sağlıklı kemikler ve hücre büyümesi için gereklidir.

Yüksek diyet lifi yapısıyla ise diyabet riski, kalp hastalığı, kolon kanseri, obezite ve yüksek kolesterol riskini azaltır.

Mandalinaya rengini veren flavonoidlerdir.Flavonoidler antioksidanlardır. Nobiletin flavonoidi obeziteyi önlemede, diyabetle savaşmada ve kolesterolü düşürmede;Tangeritin flavonoidi ise nobiletinin sağladığı yararları da sağlamanın yanı sıra karaciğer yağlanması ve damar sertleşmesini önlemede;Hesperidin flavonoidi ile de mandalina sağlıklı kollajen üretimi için C vitamini ile beraber hareket eder.

Mandalina da bulunan folik asit vücutta DNA ve RNA inşa ederek yeni hücrelerin oluşumu ve sağlıklı devamlılığını destekler, bu bağlamda hızlı büyümenin görüldüğü gebelik ve bebeklik döneminde elzem bir vitamindir.

İçeriğinde bulunan potasyum minerali ise böbreklerin, kasların, sinirlerin, kalp, kemik ve sindirim sisteminin normal fonksiyonlarının devamlılığı için gereklidir.Yeterli potasyum alımı yüksek kan basıncını önler ve kalp krizi oluşum riskini azaltır.

Özellikle sigara içenler, ağır metal zehirlenmesi tehlikesinde olanlar, hava kirliliğine ve güneşten gelen UV ışınlarına maruz kalanlar, çok çalışanlar, uykusuz kalanlar, fazla ilaç alanlar her gün düzenli olarak C vitamini kaynağı olan mandalina gibi turunçgilleri bol tüketmelidirler. C vitamini suda eriyen bir vitamin olduğundan fazlası atılır.Bu nedenle az ve sık yenmelidir.Mandalinanın kabuğunun hemen altındaki beyaz lifler de çok faydalıdır, atılmamalı bolca yenmelidir.Taze haliyle soyulduğu an tüketilmelidir, vitamin kaybı olmaması için kabuğu açılmış olanlar satın alınmamalıdır.

Mandalinanın reçeli, marmelatı ve meyve suyu yapılır.

1 su bardağı dilimlenmiş mandalinanın günlük C vitamini ihtiyacının yarısını içerdiğini biliyor muydunuz?

100 gr mandalina 46 kaloridir.

 

 

 

Tags: