Diettherapy | Soğukların Klasik Atıştırmalığı Kestane
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
391
post-template-default,single,single-post,postid-391,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Soğukların Klasik Atıştırmalığı Kestane

Kışın habercisi, soğukların klasik atıştırmalığı kestane, kayıngiller (Fagaceae) familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçların yenilebilen tohumlarıdır.
Anavatanı Çin’dir.Türkiye de ise en çok Bursa ve Aydın da üretilir.

Kestane B1, B2 ve C vitaminleri ile potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum gibi minerallerden zengindir.

Teknolojiye kurban verdiğimiz yiyeceklerden biri olan kestane 15-20 sene öncesinde ev eğlencelerinin vazgeçilmeziydi.Kestane ile kestane şekeri, kestane püresi ve kestane ezmesi gibi çeşitli tatlılar da yapılmaktadır.Bazı kek ve pasta çeşitlerinin içine,pilava,et yemeklerine de garnitür olarak katılır. Kestane, un olarak da pudinglerde, ekmek yapımında ve corn flakes türü ürünlerin hazırlanmasında kullanılmaktadır.

Kestanenin pişirme şekillerine bağlı olarak kalori değerleri farklılaşmaktadır.100 gr kestane haşlandığı zaman nem oranı yükselmekte ve toplam enerji değeri % 25 oranında azalarak 131 kal’ye düşmektedir.Kavrulduğu takdirde ise nem oranı % 20 dolaylarında azalırken, şeker miktarı % 25 oranında artmakta ve enerji değeri 245 kal olmaktadır.

Yağ oranı çok düşük bir besin olmakla birlikte iyi kalite protein içerir.İçeriğindeki yüksek karbonhidrat oranı sayesinde enerji verir.

Bol miktarda diyet lifi barındırır; bu sayede kan şekerini dengelerken kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.

İçerdiği C Vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir; antioksidan görevi görür; diş, iskelet yapısı ve kan damarlarının oluşumunda temel yapıtaşıdır.

Kan hücresi yapımına, hamilelik öncesi ve hamileliğin ilk dönemlerinde tüketilmesi ile fetüsün korunmasında ve DNA sentezine yardımcı olan folik asit içerir.

Magnezyum, demir, kalsiyum, fosfor, çinko ve potasyum içerdiğinden kemik ve diş sağlığı, kansızlığın önlenmesi, tansiyonun dengelenmesi ve yaraların çabuk iyileşmesi için gereklidir.

B Kompleks vitaminlerini içerdiğinden iştahı açar; metabolizmanın düzgün çalışmasını ve alınan besinlerin vücutta kullanılabilmesini sağlar.

Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara önerilir. Potasyum, vücutta sodyum ile birlikte su dengesinin ayarlanmasında, besinlerin hücre içine geçişinde, sinir hücrelerinde mesajların iletilmesinde, kasların yapılarının korunmasında önemli rol oynar.Aynı zamanda kuvvetli antioksidan özelliği nedeni ile serbest radikallere karşı iyi bir koruma sağlamaktadır.

Saponin içeriğiyle ödem azaltıcı etkisi kaemferol içeriğiyle de venöz sızıntıların önlenmesinde etkilidir.Toplar damar bozukluğu olan varis ve hemoroid şikayetlerinin azalmasını sağlar.

Kestane, Omega -3 ve Omega-6 yağlarını bulundurduğundan öğrenme ve hafıza eksikliği üzerinde, hatta Alzheimer hastalığında etkilidir.

Bitkisel östrojen içeriğiyle menepoza girmiş kadınlarda osteoporoz tedavisinde östrojen düzeyini dengeler.

Erkeklerde ise prostat kanseri riskini azaltır.

Kestane, çölyak hastalığı için tüketimi idealdır.

Daha çok kabuğunun kaynatılması ile yapılan solüsyonların deri ile ilgili sağlık sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir.

İştahsız çocuklarda kestane iyice dövülüp içine bal karıştırılarak yedirildiğinde çocuğun iştahını açar.

3 adet kestanenin 1 dilim ekmekle eş değer kaloride olduğunu biliyor muydunuz?

100 gr fırınlanmış iç kestane 245 kaloridir.

 

 

Tags: