Diettherapy | Yılbaşına Özel
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
504
post-template-default,single,single-post,postid-504,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Yılbaşına Özel

31 Aralık Yılbaşı Günü Sabahtan İtibaren Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yeni bir yılın coşkusunu yaşatan yılbaşı geceleri, insanların lezzetli yiyecekler yemek, şık giysiler giymek ve gönüllerince eğlenmek istediği bir gecedir.Bu yüzden yılbaşı geceleri genellikle diyetlerin unutulduğu, mide şikayetlerinin en çok yaşandığı ve vücut için tehlike çanlarının çaldığı zamanların başında gelir.Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Her yılbaşında olduğu gibi bu yılda da yeni umutlar, dilekler ve beklentilerle yeni yıla merhaba diyeceğiz. Ana yemekten, pilava, zeytinyağlılardan mezelere, kuruyemişlerden meyveye, tatlılardan alkollü içkilere kadar gece boyu masada kalacak sofralar hazırlanacak.Güne yapacağınız akıllı alışveriş ile gereğinden fazla miktarlarda besin ve içki satın almayın. Böylece tüketeceğiniz yiyecek ve içeceklerin miktarlarını kontrol altına almış olacaksınız.

Sabah güne 1 bardak suyun içine yarım limon sıkarak başlamalıyız. Bu şekilde sindirim sisteminizi çalıştırmak daha kolaylaşır.

Yılın son gününe kahvaltıda akşamı da düşünerek daha az yağlı daha çok posalı bir menü tüketmek daha doğru bir tercihtir. ”Haşlanmış yumurta, 1-2 kaşık lor peyniri, 5 tane zeytin, 1 dilim esmer ekmek ve bol dereotu, maydanoz, roka gibi bol yeşillikli sebzelerin bulunduğu bir öğün tüketilmelidir.

Gün içerisinde kan şekerinin dengeli olması ve metabolizma hızınızın yavaşlamaması için ana öğünlerde kuru meyveler (kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir)
-taze sebze ve meyveler 
-süt ürünleri ( ayran, light kefir, light yoğurt) tercih edilebilir.

Öğle yemeği ise yılbaşı akşamı da düşünerek lif içeriği yüksek besinleri tercih edebilirsiniz.Az yağlı etsiz sebze yemeği, yoğurt, salata (yağsız) ve 1 dilim esmer ekmek tercih edilmelidir.

Akşam nasılsa çok yiyeceğim düşüncesiyle yapılacak en büyük hata tüm gün aç geçirmektir.

Evde Yılbaşı Kutlayanlar İçin:

ÖRNEK YILBAŞI MENÜSÜ:

Ana Yemek:

Yeni yıl çorbası (İçerisinde her çeşit tahıl bulunan)

Fırında Hindi (yılbaşı hindisi) (az miktarda iç pilav ile)

Yılbaşı salatası (Bol roka, 1 büyük nar, 1 portakal, 1 yemek kaşığı zeytinyağlı, bol limonlu, ilaveli)

Mezeler:

Zeytinyağlı enginar

Babagannuş

Domatesli acılı ezme

Semizotu Salatası

Humus (az yağlı)

Haydari(Yağ ilavesiz)

Maydanoz salatası

Beyaz peynir (Az yağlı)

Ekmek:
Tam tahıl taneli veya çavdarlı seçenekler

Tatlı:

Kupta cevizli kabak tatlısı 
(Kabak tatlısı püre haline getirilir; ceviz ilave edilir)

İçki:

Alkolsüz:
Meyve kokteyli
Nane-limon frozen gibi içecekler

Alkollü:
Beyaz, Rose veya Kırmızı şarap

31 Aralık Yılbaşı Gecesi Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yılbaşı gecesi akşam yemeği dışarda yenecekse menülerin dikkatlice incelenip, sağlıklı tercihler yapılması gerekmektedir:

Ordövr tabağından peynir ve mayonezsiz yoğurtlu mezeler tercih edilmeli.

Ara sıcaklar kızartılmış ise es geçilip ana yemekle devam edilmelidir.

Ana yemekte hindi eti yağ oranı düşük olduğundan iyi bir tercihtir.Hindiyi kızartma yöntemi yerine ızgara ya da fırında pişmiş tercih edin.

Meze ve salatalarımızda haşlama ve ızgara şeklinde hazırlanmış olanları tercih etmeliyiz.

Yüksek tansiyonu önleyen,kan şekerini yavaş yükselten ve bağırsak hareketlerini hızlandıran kuru fasulye, nohut, mercimek, börülce ve barbunya gibi kurubakliyatlardan yapılmış mezelerden 2-3 yemek kaşığı tüketebiliriz.

İçine sarımsak katılmış cacık,çorba,meze ve salatalardan tüketebiliriz.Çünkü sarımsak bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri ile 75 farklı kükürtlü madde içerir. Kan damarlarını genişletir, kanın pıhtılaşma oranını azaltıp damar tıkanmasını önler.

Hindinin yanında pilav yerine sebze garnitür tercih edebiliriz.

Şarküteri ürünlerini tüketmeyelim ama illa tüketirsek içeriğindeki nitrit ve nitratın etkilerini minimuma indirmek için yanında C vitamininden zengin domates, limon, yeşil biber, maydanozdan oluşan bir salata tüketebiliriz.

Tatlısız olmaz diyorsanız hamur tatlılarının yerine sütlü tatlılar veya kabak,ayva veya incir tatlısı gibi meyve tatlılarını veya tabi ki en güzeli meyvenin kendisini yemektir.

Çok tuzlu ve fazla kavrulmuş kuruyemişlerin tüketim miktarlarına dikkat edelim.Beyaz leblebi, diğerlerine göre oldukça masum bir seçenek olabilir.

Yılbaşı gecesinde yemek süresi normalden çok daha uzun süreceğinden ve daha fazla masada kalacağınızdan yemek yeme hızına daha fazla özen göstermeniz gerekir. Azar azar ve yavaş yiyin. Hızlı yerken daha çok insülin salgılanır, bu da hem yağın vücutta depolanmasına, hem de karaciğerde kolesterol yapımının artmasına neden olur.

Yılbaşı Gecesi Alkol Tüketiminde Dikkat Etmemiz Gerekenler:

Alkol tüketimini aç karnına yapmamanız gerektiğini aksi takdirde alkolün kan şekerinizin ani yükselmesine ve ardından hızlıca düşmesine neden olabileceğini bilmelisiniz.

Ve unutmayın ki rakı, viski, votka gibi içkilerin alkol oranları şarap ve biraya göre daha yüksektir.

İçeceğiniz bitmeden üzerini doldurmayın ki ne kadar alkol aldığınızı rahatlıkla kontrol edebilin.

Alkol alacaklara küçük bir önerim daha var; en azından içtiğiniz alkol kadar su içmeye çalışın ki bu yöntem alkol tüketimini düşüreceği gibi alkolün vücutta oluşturduğu toksik maddelerin uzaklaştırılmasında ve vücudunuzun fazladan ödem tutmasını önler.

Peki Hangi İçki Kaç Kalori? (Tercihen 1-2 kadeh)

BİRA (light) 92 kal / 330 mL

BİRA (normal) 139 kal / 330 mL

ŞARAP SEK 98 kal / 115 mL

VOTKA (Normal) 210 kal / 80 mL

VOTKA (Shut) 105 kal / 40 mL

VİSKİ (Tek) 110 kal / 40 mL

VİSKİ (Duble) 220 kal / 80 mL

RAKI (Tek) 134 kal / 40 mL

RAKI (Duble) 268 kal / 80 mL

CİN 98 kal / 40 mL

Sağlıklı, mutlu ve ideal kiloda bir yıl geçirmeniz dileğiyle..

1 Ocak Yeni Yılın İlk Günü

Yılbaşı akşamı tükettiğiniz besinlere ve alkol miktarına bağlı olarak 1 ocak sabahı vücudunuzu dinlendirmeniz gerekiyor. Bunun için size bazı önerilerim olacak:

Sabah kalkınca güne 1-2 bardak su le başlayın.Yanında kuru kayısı veya kuru üzüm gibi enerji verecek sağlıklı seçenekleri tüketebilirsiniz.Gün boyunca 2 lt suyu mutlaka tamamlayın.

Yeni yılın ilk öğünü olan kahvaltıyı hafif seçenkler ile tamamlamalıyız. Tereyağı- bal gibi çok fazla enerji içeren besinler tüketmeyin. Çay veya kahve yerine taze sıkılmış meyve suyunu tercih edin. Meyve suyunda bulunan antioksidan maddeler ve C vitamini vücutta bir gün önce biriken toksinlerden arınmamıza yardımcı olacaktır.

Kahvaltıdan sonra tekrar yatağa girip uyumayın. Ilık bir duş alıp gün içerisinde özellikle metabolizmayı hızlandıran yeşil çay tüketebilirsiniz.

Gün boyu kafeinli içeceklerden uzak durun .

Yağlı , tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun .

Ertesi gün alkolün yaratacağı kan şekeri düşüklüğünü önlemek için ana öğünler ve ara öğünleri atlamamalı ve hafif seçenekleri tercih etmeliyiz.

Ara öğünlerde içerdiği enzimler sayesinde alkolün yarattığı ödem ve şişkinliği alan avocado ve ananas gibi meyveleri tercih edebilirsiniz.

Akşam yemeğinde mümkünse ızgara balık/tavuk, sebze garnitür, salata ve tam tahıl ekmeği tüketin.

Akşam yemeğinden sonra 1 kase ılık yoğurt veya 1 bardak ılık süt tüketmeye çalışın.Yatmadan 1,5 saat önce bir şeyler yemeyi bırakın. Kaliteli bir uyku için yardımcı olacaktır.

Yağ yakmayı sağlamak için daha çok kardiyovasküler sistemi çalıştıran aerobik egzersizleri (yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklete binme, merdiven çıkma, spinning vb. ) yapın.Egzersiz yapmak için ev veya spor salonu yerine, açık havayı, özellikle de ağaçlık alanlar gibi oksijenin bol olduğu ortamları tercih edin. Yağların yakılması için egzersiz en az 15-20 dakika sürmeli. Metabolizmamızı daha iyi hızlandırabilmek ve daha iyi toparlanabilmek için 45-50 dakika orta şiddette aktiviteyi tercih etmeliyiz. Örneğin; 45 dakika yürüyüş veya 25 dakika bisiklet.

 

 

 

 

 

 

Tags: