Diettherapy | Beyaz Lahana
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
498
post-template-default,single,single-post,postid-498,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Beyaz Lahana

Beyaz lahana, turpgillerden (Brassicaceae), geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları açık yeşil/beyaz olan bir lahana çeşididir. Anadolu’da halk arasında kelem adı ile de bilinir. Azerbaycanlılar kalam, Kazaklar kaputsa, Kırgızlar kapusta, Özbekler karam, Tatarlar kabista, Türkmenler kelem, Uygurlar kapuska veya basay demektedir.Beyaz lahana diyet lifinin, kükürt, magnezyum, potasyum, kalsiyum , folat, A, B1, B2, B6, C, K vitamini ve omega-3 yağ asitlerinin çok iyi bir kaynağıdır. Lahana ayrıca anti-ulkus faktörü olarak bilinen ve U vitamini olarak adlandırılan bir madde içerir.Ülseri ve gastriti tedavi eden bu madde 1950 yılında bulunmuştur.İçeriğindeki indol ve bioflavanoidler tümörlerin büyümesini engeller. Özellikle akciğer, mide ve kolon kanserine karşı koruyucudur.
Yapılan birçok farklı çalışmaya göre bu gruptaki sebzelerden özellikle lahananın düzenli tüketimi, kadınlarda meme kanseri riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. Lahana, vücuttaki östrojenin de etkisini artırır.Beyaz lahana ayrıca akciğerleri koruyan ve anti kanserojen özelliği olan kükürt bakımından zengin bir besindir.Güzellik madeni olarak bilinen kükürt,cildin genç kalmasını sağlayan kolejen ve parlak saçlarla güçlü tırnaklar için çok önemli olan keratin içerir.Beyaz lahana mutfaklarımızda çorba,kapuska,sarma ve salata olarak tüketilebilirGaz yapıcı etkisinden dolayı lahana yedikten sonra rezene,kimyon gibi gaz giderici çay içmek yerinde olur.150 gram beyaz lahananın günlük K vitamini ihtiyacının yüzde 91,7’sini, C vitamini ihtiyacının ise yüzde 50,3’ünü karşıladığını biliyor muydunuz?

100 gr beyaz lahana 24 kaloridir.

 

Tags: