Diettherapy | Tanrıların Besini Çikolata
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
475
post-template-default,single,single-post,postid-475,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Tanrıların Besini Çikolata

Çikolatanın ana maddesi kakaodur. Latince adı “tanrıların besini” anlamında Theobromocacao olan kakao ağacından elde edilen kakao, flavonoid ve polifenol deposudur.

Bu antioksidanlar savunma sistemini arttırarak bağışıklığı güçlendirir ve yaşlanmayı geciktirir.

Kalsiyum, bakır, potasyum, magnezyum gibi çeşitli mineralleri barındırır.

Çikolata içindeki yağ, oleik asit ve stearik asitten oluşur. Oleik asit (tekli doymamış yağ asidi) kandaki kötü kolesterol (LDL) miktarını azaltmaya yardımcı olabilir ve stearik asitte bir doymuş yağ olmasına rağmen kan kolesterolünü yükseltmez.Çikolata iyi kolesterolü de (HDL) yükseltir.

Çikolatanın içeriğindeki flavanoidler sayesinde pıhtılaşmayı önlediğini;kan damarlarının genişlemesini sağladığını;tansiyonu düşürdüğünü;insulin duyarlılığını iyileştirdiğini; güneş ışınlarının deriye verdiği hasarı önlediği ve ciltte kollajen bozulmalarını engellediğini biliyoruz.

Ayrıca içeriğinde ki phemethylamine nin sinir sistemini uyardığı, ağrıyı dindirdiği, kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağladığı da bilinmektedir.

Çikolata migreni tetikleyen doğal bir tiramin kaynağı olduğundan migren eğilimi olan kişilerde tüketimi yasaklanır.

Çikolatada bulunan Teobromin molekülünün ise boğazdaki kaşıntıyı ve inatçı öksürüğü engellediğini biliyor muydunuz?

Çikolatanın bilinen özelliklerinden biri de beyinde serotonin ve endorphin salınımını arttırarak ruh halini iyileştirmesidir.

Nitrik oksit üretimini arttırarak damarları genişletip cinsel gücü arttırdığını bilmekteyiz.

Çikolata, oksalat içerdiği için idrarla oksalat atımına neden olur. Böbrek taşı olan kişilerin bitter çikolata tüketimine dikkat etmesi gereklidir.

Sütlü çikolata yendikten sonra kanda flavanoidlerin sütteki proteinle bağ oluşturarak antioksidanların emilimini azalttığını bu yüzden, çikolatanın antioksidan özelliklerinden yararlanmak için bitter çikolata tüketilmelidir. Dolayısıyla en yüksek antioksidan kapasite karşılaştırıldığında Kakao tozu (kakao oranı : % 88-96) > Bitter çikolata  kakao oranı : % 45-80) > Sütlü çikolata (kakao oranı : % 5-7) > Beyaz Çikolata (kakao oranı : % 0) dır.

Beyaz çikolata yapımında kakao yağının olduğunu kakaonun bulunmadığını biliyormuydunuz?

100 gr Bitter çikolata 80 mg kafein içermektedir.

Çikolata  kalori değeri düşünülmeden tüketilen, tüketilirken büyük bir keyif veren ama sonrasında pişmanlık da duymanıza neden olan vazgeçilmesi zor bir yiyecektir. Çikolata yeme krizlerinde de birinci sırada yer almaktadır.

 Ama siz siz olun günde 25 gramdan fazla tüketmemeye çalışın.

Peki tarihi çok eskilere dayanan çikolatanın izlerine 2600 yıllık bir çömleğin içinde rastlandığını biliyor muydunuz?

100 gr bitter çikolata 479 kaloridir.