Diettherapy | Dünya Esmer Buğdaya Yöneliyor
Diettherapy Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nde zayıflama, kilo alma, çocukluk çağı obezitesi, adölasan obezitesi, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, kronik hastalıklarda beslenme, yeme bozukluklarında davranış değişikliği tedavisi ve kurumsal danışmanlık üzerine hizmetler sunulmaktadır.
diyet, beslenme, diyetisyen, beslenme danışmanlık, zayıflama, sağlık, kilo kontrolü, kilo alma, obezite, yeme bozukluğu, diettherapy, diyet terapi, ankara
339
post-template-default,single,single-post,postid-339,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Dünya Esmer Buğdaya Yöneliyor

www.hurriyetaile.com ‘da çıkan yazım:

Peki, esmer buğdayın sağlığa faydaları neler?

Organik beslenmenin giderek yaygınlaştığı son dönemlerde esmer buğday da kendine önemli bir yer tuttu. Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Gültekin, esmer buğdayın besin değerini, sağlığa faydalarını ve nasıl tüketildiğini anlattı.
İsminden dolayı tahıllarla anılmasına rağmen buğdaygiller familyasına dahil değildir. Üçgenler prizmasına benzer tohumu çörekotunu andırır. En çok Ukrayna, Rusya, Kuzey ve Doğu Avrupa, Kuzey Amerika, Japonya ve Çin gibi ülkelerde üretilir. Unu tek başına ekmek yapımına uygun değildir. Kolay hazırlanır ve çabuk pişer. Taneler buharda kaynatılarak, fırında ve kahvaltıda tüketilebilir. Pilav, köfte, salatalarda kullanılır.
Esmer buğdayın faydaları
  • Esmer buğdayın besin değeri oldukça yüksektir. 100 gramında 328 kaloridir.65.3 gr karbonhidrat, 10.8 gr protein, 2.6 gr. yağ, 12.1 gr lif, 2.8 mg demir, 2.4 mg. çinko içerir.
  • İnsan vücudu, esmer buğdayda bulunan proteinin %74’ünü kullanabilmektedir. Bu oran bitkisel proteinler içinde (kahverengi pirinç %70, buğday %67, soya %61) en yüksek kullanım oranıdır.
  • Esmer buğdayda bir protein olan gluten bulunmaz. Çölyak hastaları için idealdir bu yönüyle.
  • Kompleks karbonhidratların oranı % 75’tir. Kan şekerimizi hızlı yükselten ve boş kalori olarak bilinen basit karbonhidrat oranı az; yavaş yükselten kompleks karbonhidrat oranı daha yüksektir. Böylelikle kan şekerini optimal bir seviyede tutar.
  • Yağ oranı (%2) yok denecek kadar azdır. Bu nedenle son yıllarda insan beslenmesinde tercih edilen yüksek besin değerleri içeren ancak düşük kalorili diyetler için son derece uygun bulunmaktadır.
  • İnsan vücudunda istenmeyen kolesterolün azaltılmasında da etkilidir. Esmer buğdaydaki steroller kan serumunda kolesterol artışını engeller.
  • B1 ve B2 vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfat, mangan, fosfor, kalsiyum, demir çinko, lif, flavonoid rutin açısından çok zengindir.
  • Yapısında % 4-6 oranında rutin mevcuttur. Yapılan araştırma sonuçları rutin’in kılcal damarları güçlendirerek varis oluşumunu önlediğini ortaya koymuştur.
  • Göğüs kanserine ve kalp hastalıklarına karşı kalkan görevi gören enterolaktonlar gibi lignanlar içerir.
  • Günde 100 gram esmer buğday, yetişkin bir insanın sinir sistemi sağlığı için gerekli günlük Vitamin B1 ihtiyacının %40’ını karşılar.
  • Yüksek tansiyon ve kansızlıkta çok önemli olan potasyum, magnezyum, fosfor ve demir esmer buğdayda bol miktarda bulunur.
  • Düzenli olarak günde 30 gr tüketilirse yaş ve kilo önem taşımadan yüksek kan basıncını düşürdüğü tespit edilmiştir.
  • Japon araştırmacılar esmer buğdayın iltihaplanmayı, aşırı terlemeyi, burun kanamasını iyileştirdiğini ve önlediğini ve posa içeriği nedeniyle bağırsak fonksiyonlarının iyi bir şekilde devamlılığını sağladığını bildirmişlerdir.